2012. január 27., péntek

Energiatakarékosság - linkajánló

Hát, kezdjük! :-)

Vallom, hogy a környezet iránti felelősségünk nem csak addig tart, amíg az odafigyelés még a kényelmünknek, és a pénztárcánknak is jót tesz. A bevezetőben emlegetett nyílászáró csere hosszútávon pénztárcakímélő: csökkenti a rezsit. És nem utolsó szempont az sem, ha bármikor biztonsággal az ablak mellé ülhetünk, mert nem húz be a hideg. De nem lenne helyes itt megállni! Maradva az energiatakarékosságnál - és szintén, egy a bevezetőben emlegetett példánál - a pazarlás akkor is pazarlás, ha nem mi fizetünk érte. Ha pusztán kényelemből minden alkalommal liftbe szállunk, pedig képesek lennék a gyaloglásra is. Nem számít, hogy mindezt otthon, vagy az irodaházban tesszük, s hogy a közös költségünkben lesz-e nyoma, ha átszokunk a saját lábaink használatára. Önmagában azért érdemes változtatni a szokásunkon, mert a környezetünknek teszünk vele jót: takarékoskodunk az energiával.

Ennek ellenére első körben most következzen egy gyűjtemény néhány olyan oldalról, ahol megtanulhatjuk melyek azok az energiatakarékos megoldások, amelyek még a pénztárcánkra is figyelnek.

Ha már eneriga-takarékosság, elsőként nézzük meg, mit mondanak maguk az energiaszolgáltatók!

  • Energiapersely - Az ELMŰ-ÉMÁSZ energiatakarékossági honlapja.
    Az oldal segítségével értelemszerűen elsősorban az áramfogyasztásunkat tudjuk optimalizálni. Az oldalon felsorolt ötleteken kívül szakembereik is válaszolnak az egyéni kérdéseinkre.
  • A cég (ELMŰ-ÉMÁSZ) igyekszik az általános iskolás korú gyermekeket, és tanáraikat is megszólítani. Megszerettetni a gyermekekkel a fizikát (azon belül is az elektromosságtant), és az energiatakarékosság felé terelgetni a jövő nemzedéket, az Energiasuli - val. Egy-két apró ötletet újrahasznosítás témában is találhatunk.
  • Az EDF DÉMÁSZ egyszerűbben oldja meg ezt a kérdést: külön honlap helyett a társaság honlapján egy egyszerű listával. Ettől függetlenül vannak benne hasznos tippek... s mivel az ügyfeleiktől igyekeznek az újabb és újabb ötleteket szerezni, folyamatosan számíthatunk a lista bővülésére.
  • Az E.ON Energiakaland c. oldalát a fentebb említett Energiasulihoz tudnám hasonlítani. Nyilván más a dizájn és a tartalom sem fedi egymást, de a célközönség szintén az iskolás korú gyermek, a cél pedig a tanítás, a nevelés. Ettől függetlenül érdemes a felnőtteknek is belenézni az oldal tartalmába. Tudtátok például, hogy "Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország a kontinensen. Ami világviszonylatban egy fokos melegedés, az nálunk 1,5-2 fokot is jelenthet"? (lásd: http://www.energiakaland.hu/energiavilag/eghajlatvaltozas/eghajlatvaltozas)
(hamarosan folyt. köv.: gáz-, és vízszolgálatatók, egyéb hasznos energiatakarékos oldalak)

1 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet ez a blog! Szívesen lennék társszerkesztőd, azokban a témákban amikhez hozzá tudok szólni! Az energiatakarékosság pont nem az a téma :oD

    VálaszTörlés