2012. január 26., csütörtök

Kezdet

Mivel is kezdjem? Indítottam ma egy fórumot, mert már meglévőt nem nagyon találtam hasonlót. A topic bemutatkozó szövegébe a következőket írtam:

Átlagosan élő család vagyunk. Voltunk... Viszont anyaként egyre erősebb bennem a gondolat: Nem csak a gyermekeim lelki/testi egészségéért vagyok felelős. Meg kell tennem minden tőlem telhetőt azért is, hogy a ma gyermekei minél élhetőbb, tisztább, egészségesebb környezetben élhessenek. De vajon mi minden telik tőlem? Mit tehet egy átlagos magyarországi édesanya a környezetéért azon kívül, hogy szelektíven gyűjti a szemetet? Remélem, e fórumon majd minél többen összegyűlve, és összeadva a kreativitásunkat, egyre több jó válaszunk születik e kérdésre. Várok mindenkit szeretettel!

Szeretnék tenni valamit a jövőért, a gyermekeimért (nem csak a sajátjaimért), a Földért. Bajt látok és érzek. Felelőtlen viselkedést, és annak helyrehozhatatlan következményeit a fejünk felett. Hogy visszafordítható-e még néhány folyamat, hogy elkéstünk-e már a helyrehozatallal, nem tudom, nem vagyok "szakember". Egyszerű, hétköznapi családanya vagyok, akit zavar, hogy mindenki beszél róla, mégis alig néhányan tesznek valamit. Zavar, hogy mindenütt repkednek a kulcsszavak: "környezettudatosság", "fenntarthatóság", stb., mégis, ha rákeresek a neten, százával találok felelőst kereső, egymásra mutogató oldalakat, de szinte semmi használhatót arról, hogy az egymásra mutogatás után/helyett mit kéne tennünk. Mi mindent tehetnénk meg mindannyian, egytől egyig. 

Arról álmodom, hogy ma e bloggal megszületik valami. Rengeteg olvasója, és még több kreatív, gondolkodó, megoldásokat kereső alkotója lesz. Szeretnék egy helyet, ahonnan bárki talál magának praktikát. Többet annál, hogy korszerűsítse a fűtését, cserélje ki a régi ablakait, és gyűjtse szelektíven a szemetet. Hiszem, hogy ha valaki tenni akar, tud tenni, méghozzá a saját kis élete szintjén, minden egyes nap. Akkor is, ha már kicseréltette az ablakokat hőszigetelőre. És akkor is, ha nem volt, és nem is lesz pénze ilyesmire soha. Szeretnék egy helyet, ahol  ez a tengernyi apró ötlet, praktika, lehetőség egy csokorba összegyűlik. A házi készítésű festéktől, a környezet-kímélő takarításon át, a szelektív hulladékgyűjtés vagy újrafelhasználás fortélyaiig mindenről. 

Nem kellenek nagy, mindent megváltó ötletek. Persze jól jön az is, de nem azt keresem elsősorban. Hiszek a sok apró, tudatos lépés erejében. Hiszek abban, hogy ha egymás figyelmét felhívjuk az olyan kézenfekvő apróságokra, mint pl. hogy le lehet menni gyalog is a lépcsőn lift helyett, akkor már teszünk valamit. Csak tegyünk minél több ilyen apró lépést, minél többen. Napról-napra, tudatosan, átformálva a szemléletünket, a mindennapjainkat. Mert nem csak azok felelősek a jövőért, akikre mutogatunk. Hanem mi, magunk is. És mindig lehet még többet tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése