2012. február 27., hétfő

Fényt!

Hogyan tudunk több fényt varázsolni kevesebb energiával?

Ha most építkezünk vagy átalakítunk, és még pénzünk is van rengeteg, megoldások százai közül választhatunk. Például építhetünk falat üvegtéglából:

És ha se építkezés, se felújítás se tömött pénztárca? Akkor kevesebb lehetőség áll a rendelkezésünkre. De azért így sem lehetetlen a feladat!
  • Ablakpucolás! Anyáinktól azt a példát láttam, hogy az ablak mostoha gyermeke az otthonnak. Tavaszi-nyári-őszi nagytakarításkor elszöszmötölt vele fél napot az erre kijelölt családtag, akkor addig küzdött vele, míg tökéletesen folt/csík/szöszmentessé nem vált, azon felül pedig semmi... Pedig a tiszta üveg több fényt ereszt át. És a gyakrabban takarított ablak áttörlése alkalmanként jóval kevesebb (vagy akár semennyi!!!) tisztítószert, időt, fáradságot igényel.
  • Színek. Imádom a színes, hangulatos helyiségeket. Nálunk kávébarna a nappali, üde zöld a gyerekszoba, stb. Azonban nem árt figyelni, melyik helyiség mennyi fényt kap, s aszerint megválasztani a színeket. Azt is megtehetjük, hogy egy helyiségen belül egyszerre használjuk a kedvenc, erőteljesebb színt, és a fehéret. A színes faltól remélt hangulatot így is elérhetjük, mégis, nem tettük sötétté, komorrá a helyiséget.
  • Tükrök. Fényvisszaverés. Mintha majdnem kétszer annyi fényforrásunk lenne... És oda is segítenek becsalogatni a természetes fényt, ahová magától nem jutna el.
  • Mi van az ablak mellett? Bár összességében nem lesz a szoba átrendezésétől több fényünk, mégsem mindegy, mit teszünk az ablak közelébe. Ha van rá mód, érdemes úgy berendezni a helyiségeket, hogy a legtöbb fényt igénylő feladatainkat/tevékenységeinket ott végezhessük, ahol a legtöbb természetes fény jön be. Például, ott tudjunk olvasni...
  • S ha mégis villanyt kell gyújtanunk, sokat javíthatunk az áramszámlánk végeredményén a megfelelő, energiatakarékos fényforrások, izzók megválasztásával, helyi világítás alkalmazásával.

1 megjegyzés:

  1. Hm... ezt a tükrös dolgot kipróbálom a konyhában... csak milyen stílusú tükröket használjak? Na, még meggondolom. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés