2012. február 11., szombat

Környezettudatosan a konyhában - Készítsd magad!

Hogy viszonyul a szemeteléshez egy környezettudatos ember? Amit lehet, újrahasznosít. Amit nem lehet, azt is szelektíven gyűjti. És egyébként is, igyekszik úgy vásárolni, hogy minél kevesebb szemetet termeljen.

No de hogy lehet minél kevesebb szemetet termelni, amikor bemegyünk az élelmiszer áruházba a holnapi betevőnkért, és szinte mindent valamilyen papír/műanyag zacskóban/dobozban tudunk csak hazahozni? Ha nem adnak sem lisztet, sem tésztát, sem tejet, sem vajat, sem rizst, vagy sót, joghurtot, vagy bármi egyebet kimérve? Elég nehezen. 

Megkereshetjük a ritka kivételeket... nekünk például olyan szerencsénk van, hogy pár hónapja nyílt a közvetlen közelünkben egy őstermelő zöldséges. Azóta amit lehet, nála vásárolok. Abban a dobozban adja a tojást, amit én viszek vissza az előző vásárlásból, abban méri ki nekem a babot, amiben csak szeretném, ráadásul tudom, hogy amit veszek hazai, friss, és nem utazott kamionokon több ezer kilométert. De ez az élelmiszereknek még mindig csak egy aprócska része.

Akinek van kertje, maga is megtermelhet számos zöldséget, gyümölcsöt, állatot is tarthat... Akinek nincs, mert jobb híján panelban él (mint én is) és még csak egy kis erkélye sincs, annak marad a vásárlás.

Megkereshetjük azokat az áruházakat, ahol esetleg nagyobb kiszerelésben tudunk vásárolni: így bár a vásárlással együtt jár a hulladék, mégis kevesebb. De... de sajnos előfordulhat, hogy nincs otthon elég helyünk, egyszerre 5-10 kg-t tárolni mindenből. Főképp nem úgy, hogy ne romoljon ránk. S az is lehet, hogy nincs is  elérhető közelségben ilyen hely, ahol bármit nagyobb kiszerelésben vehetnénk meg.

Figyelhetünk a kiszerelésekre a kisboltban is, a mindennapi vásárlásnál. Érdemes is mindig figyelni! Ha szerencsénk van, a nagyobb kiszerelés még olcsóbb is lesz Ft/l, Ft/g, stb. ár/érték arányt tekintve. Ha nincs szerencsénk - mostanában egyre többször tapasztalok ilyet - akkor épp a kisebb kiszerelésnek lesz alacsonyabb az egységi ára... számomra érthetetlen okból. Mintha a gyártók/kereskedők a "termelj minél több szemetet" elven működnének. ???

Mit tehetünk még? Elkészíthetjük saját magunk, házilag, amit csak lehet!
S nem is gondolnánk, mi mindent tudunk elkészíteni saját magunk... mennyi étel van, amit ma csak könnyedén leveszünk a polcról, mert így szocializálódtunk, pedig annak idején nagyanyáink, dédanyáink, még maguk készítették.

Ilyen ételek és receptjeik következnek most, reményeim szerint folyamatosan bővülő listán:
 • Házi tészta - munkánkat könnyítő tészta nyújtó/vágó géppel, vagy akár anélkül. (Gép nélkül is túlélhető feladat, kipróbáltam!)
 • Joghurt
 • Kenyér, dagasztás nélkül - a leggyorsabb és legkényelmesebb verzió. "DNK kenyér" címszóra rákeresve még számos másik hasonló recept is kering a neten.
 • Kenyér 2 óra alatt - pofonegyszerű és nagyon finom.
 • Limara "mindennapi kenyere" - a tökéletes kenyér. Nincs meg egy perc alatt, és kell hozzá előkészület (öregtészta), mégis, ha valaki egyszer rászánta az idejét és az energiáját... sem ezt a receptet, sem Limara oldalát nem fogja többé elfelejteni. Szintén az ő tudásának és receptjeinek köszönhetően készíthetünk zsemlét, brióst, reggelire/vacsorára való töltött finomságokat, kalácsot... ó a kalácsot imádom!
 • Májkrém - Ezer különböző recept kering a neten, melyiket ajánljam? Mindegyik jobb, eredetibb, egészségesebb, mint a bolti! Tessék bátran keresgélni, próbálkozni!
 • Majonéz:
  6 tojássárgáját habverővel összekeverünk kb. 5 dkg mustárral és 2 dkg sóval, majd óvatosan, folyamatos habverős kevergetéssel (hideg, de nem túl hideg) olajat öntünk hozzá (kb. egy liter), ezután hozzákeverjük egy citrom levét.
  (édesanyám szakácsiskolás jegyzetéből)
 • Puding - gondolná bárki is, hogy lehet pudingot készíteni por nélkül? Pedig lehet! 

2 megjegyzés:

 1. Folytatom a sort: vaníliás cukor házilag, házi sajt, a szódabikarbóna és az ecet szerepe a takarításban, gyűjtsünk gyógyfüveket kirándulás közben a kellemest a hasznossal elven haladva, a házi zsemlyemorzsa is finomabb a boltinál. Amint lesz egy kis időm, bővebben is kifejtem gondolataim :o)

  VálaszTörlés
 2. Takarítási ötleteket majd külön, de ide jöhet bármelyik recept :)))

  VálaszTörlés